Aanbod

Lichaamsgerichte psychotherapie

Somatic Experiencing® (i.o.)


Trauma is a fact of live. It does not, however, have to be a life sentence.

Peter Levine 

Somatic Experiencing® is ontwikkeld door Peter Levine, Doctor in de medische biogeneeskunde en psycholoog. 

Net zoals dieren in de natuur hebben we als mens ook nog de “vecht-vlucht-bevriezen” respons bij gevaar. Wanneer we deze respons op één of ander manier niet hebben kunnen vervolledigen bij een traumatische ervaring, dan wordt er een enorme hoeveelheid energie opgeslagen in ons lichaam waardoor je zenuwstelsel ontregeld geraakt. Dit uit zich in allerlei symptomen zoals oa. hyperactiviteit, woede, hyperwaakzaamheid, depressie, geen verbinding vinden met anderen, angst, uitputting, … . 

Me Somatic Experiencing leren we het lichaam opnieuw toegang te krijgen tot zijn  zelfregulerende vermogen en veerkracht. Dit doen we door te werken met de lichaamssensaties. Je vertelt je vehaal niet volledig in één keer, dat brengt jouw zenuwstelsel opnieuw in ontregeling. Er wordt gewerkt met kleine stukjes van het verhaal. Stap voor stap leert je lichaam opnieuw dat het nu veilig is. 

 

 

Brainspotting

Brainspotting (BSP) werd in 2003 ontdekt door David Grand, Ph.D. Dr. Grand ontdekte dat “Waar je naar kijkt, beïnvloedt hoe je je voelt”.

Brainspotting is een therapeutische methode die werkt door de onderliggende neurofysiologische bronnen van emotionele en lichamelijke pijn, trauma, stress, … te verwerken en los te laten. 

Bij Brainspotting lokaliseren we punten in het gezichtsveld van de cliënt die helpen om toegang te krijgen tot onverwerkt trauma in de subcorticale hersenen. Terwijl je blijft kijken naar een ‘brainspot” merk je verschillende lichaamssensatie op in een golvende beweging. Hierdoor kan het lichaam spanning en stress loslaten en ontladen. 

 

Als je interesse hebt in lichaamsgerichte psychotherapie, dan kan je een kennismakingssessie boeken en leg ik de beide methodes verder uit.